Potpresjednik Crnogorskog Komiteta CIGRE doc.dr Martin Ćalasan dobitnik nagrade "Oktoih”

Doc. dr Martin Ćalasan dobitnik je državne nagrade ,,Oktoih” za 2022. godinu za ostvarene izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, kao i učeničkog i studentskog standarda.

Dr Ćalasan je angažovan na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici i Pomorskom fakultetu u Kotoru, Univerziteta Crne Gore, gdje izvodi nastavu iz više predmeta, kako na osnovnim, tako i na magistarskim i doktorskim studijama. U zvanje Docenta, iz oblasti Električne mašine i pogoni, izabran je na sjednici Senata Univerziteta Crne Gore 12.02.2019. godine.

Angažovan kao istraživač učestvovao je u velikom broju naučno-istraživačkih projekata, zatim i kao recenzent u međunarodnim časopisima, dok se stručna aktivnost ogleda kroz izradu velikog broja projekata, studija i espertiza. Autor je knjige Mašine jednosmjerne struje kao i ogromnog broja naučnih i stručnih radova u međunarodnim i domaćim časopisima i na međunarodnim i domaćim konferencijama i simpozijumima.

Dobitnik je velikog broja nagrada kao što su: nagrada Ministarstva nauke za najuspješnijeg pronalazača u 2017. godini, nagrada Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja za najuspješnijeg naučnika i naučno dostignuće u 2022. godini, Danubius nagrade koje dodjeljuje austrijsko Ministarstvo za obrazovanje najboljim mladim naučnicima, kao i drugih nagrada na međunarodnim i domaćim konferencijama. Nalazi se na Stanfordovoj listi najboljih naučnika svijeta zajedno sa još samo pet crnogorskih naučnika, svi sa Univerziteta Crne Gore.

Veliki doprinos Crnogorskom Komitetu CIGRE svojim radovima i angažmanom je davao prvobitno kao član, a zatim i Predsjednik studijskog komiteta za Rotacione električne mašine. Funkciju Potpresjednika Crnogorskog komiteta CIGRE obavlja od 2019. godine.