Predavanje: "Upravljanje rizikom kod buduće elektrifikacije velikih razmjera"

Globalni pomak ka elektrifikaciji velikih razmjera donosi značajne mogućnosti, ali i brojne rizike. Pridružite nam se na predavanju prof. Mladena Kezunovića, vodećeg stručnjaka u oblasti elektroenergetike i analitike podataka, gdje će govoriti o izazovima i rizicima koji prate evoluciju moderne električne mreže.

Prof. Kezunović će govoriti o ključnim motivima za elektrifikaciju velikih razmjera, osvrćući se i na slabosti koje proizlaze iz međuzavisnosti kritične infrastrukture. U svom predavanju istaknuće rizike poput uticaja na životnu sredinu, zastarjele infrastrukture, porasta distribuiranih energetskih resursa, izazova digitalizacije i faktora ljudskog ponašanja. Takođe, prof. Kezunović će predstaviti inovativna rješenja iz oblasti mašinskog učenja i vještačke inteligencije za predviđanje i ublažavanje tih rizika, pružajući uvid u budućnosti dizajna otporne električne mreže.

Polaznici će steći uvid u reprezentativnu studiju slucaja o predikciji rizika za ispade na električnoj mreži,  naglašavajući prelazak ka paradigmi upravljanja i zaštite zasnovanoj na rizicima. Diskusija će se osvrnuti i na holistički pristup koji obuhvata IT menadžment, velike podatke (Big Data), interoperabilnost i računarstvo visokih performansi (HPC), naglašavajući neophodnost ovih alata za unapređenje analitike podataka i rješenja zasnovanih na vještačkoj inteligenciji (AI) u elektrifikaciji. Ovo predavanje je organizovano uz podršku EUROCC NCC Montenegro i HPC4S3ME.

O govorniku: Dr Mladen Kezunović je istaknuti univerzitetski profesor na Texas A&M sa preko 35 godina iskustva u elektroenergetici. Globalno poznat, dr Kezunović je autor preko 600 radova i posjeduje konsultantsko iskustvo u preko 50 kompanija širom svijeta. Njegovo opsežno istraživanje i doprinos u industriji, posebno u modeliranju grešaka, analitici podataka i pametnim mrežama, mu je donjelo status IEEE Life Fellow i priznanje američke nacionalne akademije inženjeringa.

 Ne propustite priliku da učite od jednog od vodećih stručnjaka u ovoj oblasti!

 

Datum i vrijeme: 25.10.2024. 11:45
Lokacija: Univerzitet Donja Gorica
Registrujte se na https://forms.gle/LJTko6ifm1gycU927