Svečano otvaranje 5. Savjetovanja CG KO CIGRE: Crna Gora ima namjeru da postane energetsko čvorište

Svečano otvaranje 5. Savjetovanja CG KO CIGRE: Crna Gora ima namjeru da postane energetsko čvorište cijelog regiona

slika


Budva, PR pres servis – Crna Gora ima namjeru da postane energetsko čvorište cijelog regiona, poručila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić, navodeći da je u narednom periodu važno da država odredi koje su joj pametne investicije u elektroenergetski sistem.


Ona je večeras, na otvaranju Petog savjetovanja Crnogorskog nacionalnalnog komiteta Međunarodnog savjeta za velike električne mreže (CG KO CIGRE), koje će trajati do 12.maja u Bečićima, podsjetila da je Crna Gora članica energetske zajednice od 2006. godine i da je za period duži od deset godina uradila puno.


„Čini mi se da je za tih deset godina jako puno naših stručnjaka steklo iskustvo, i da nam je taj period jako puno pomogao da budemo gdje smo sad. U procesu pristupanja Evropskoj uniji, Crna Gora je Poglavlje Energetika otvorila u 2015. godini, što pokazuje gdje se Crna Gora nalazi u regionu u odnosu na sve ostale zemlje i koliko puno posla je urađeno u prethodnom periodu“, kazala je Sekulić.


Prema njenim riječima, namjera je da Crna Gora postane energetsko čvorište cijelog regiona.


„Izgradnjom pomorskog kabla, postali smo interesantna destinacija za investicije. Ono što je jako važno u narednom periodu odrediti šta je Crnoj Gori potrebno i koje su to pametne investicije u elektroenergetski sistem“, istakla je Sekulić.


Ciljevi Crne Gore u sektoru elektroenergetike, kako je navela, poklapaju se sa ciljevima CIGRE.


„Ti ciljevi su projektovanje i razvoj savremenih elektroenergetskih sistema, optimizacija i unapređenje postojeće opreme, očuvanje životne sredine, i olakšavanje razmjene znanja i informacija“, precizirala je Sekulić.


Ona je ocijenila da je CG KO CIGRE postigao zapažene rezultate u prethodnom devetogodišnjem periodu.


„CG KO CIGRE je u prethodnom devetogodišnjem periodu okupio veliki broj naučnih i stručnih radnika i poslovnih ljudi iz Crne Gore, koji svojim djelovanjem nastoje da doprinesu rješavanju aktuelnih problema vezanih za eksploataciju, upravljanje i razvoj elektroenergetskog sistema Crne Gore“, kazala je Sekulić.


Predsjednik CG KO CIGRE Milutin Ostojić ocijenio je da se integracijom obnovljivih izvora u elektroenergetski sitem, uz moguće pozitivne efekte, ispoljavaju i brojne poteškoće i dodatni troškovi za, kako je naveo, upravljanje sistemom, balansiranje sistemom, promjene u strukturi proizvodnje električne energije, uključujući prestanak rada pojedinih elektrana.


„Danas se, opet, energetski sistem nalazi na raskrsnici kojoj treba zadati pravac kojim treba nastaviti, te tako potvrđuje činjenica da Evropa daje energetici izuzetan značaj uz nastavljanje stvaranja Energetske unije, kao jedan od svojih prioriteta“, rekao je Ostojić.


U pitanju je, kako je pojasnio, veliki energetski projekat EU koji se temelji na saradnji država u sigurnom snabdijevanju električnom energijom prema načelima održivosti, kompetitivnosti, solidarnosti i povjerenja.


Govoreći o Savjetovanju koje će trajati do 12.maja, Ostojić je rekao da su teme koje će biti razmatrane na tom događaju usko povezane sa osnovnim ciljevima CG Komiteta CIGRE.


„Teme su povezane sa ostvarivanjem stručnih i naučnih aktivnosti u oblasti planiranja, izgradnjom i eksploatacijom elektroenergetskih sistema, unapređenjem proizvodnje, prenosa i distribucije elektične energije, zaštitom energetskih sistema, upravljanjem i regulacijom telekomunikacionih i informacionih sistema, obnovljivih sistema, izvorima energije i pitanjima zaštite životne sredine“, precizirao je Ostojić.


Na taj način, kako je istakao, CG KO CIGRE razvija razmjenu tehničkih informacija i iskustava i daje inicijativu za proučavanje pitanja od interesa za elektroenergetski sistem i njegove elemente.


„Očekujem da će Savjetovanje dati realnu sliku crnogorskog eletroenergetskog sistema i tržišta u evropskim, regionalnim i nacionalnim kontekstima, ukazati na probleme i dileme, te ponuditi adekvatne odgovore i smjernice za budući razvoj“, poručio je Ostojić.


Na tom putu, kako je istakao, saradnja nauke i struke i svih subjekata koji djeluju u oblasti elektroenergetike i koji donose konačne odluke o njihovom razvoju predstavljaju „provjereni put kojim treba ići radi izbora pravih rješenja razvoja energetskog sektora“.


Predsjednik bosanskohercegovačkog komiteta (BiH KO) CIGRE, Edhem Bičakčić, rekao je da između Crne Gore i Bosne i Hercegovine postoji uspješna dugogodišnja saradnja u elektroenergetskom sektoru.


„Svakodnevno se odvija razmijena i trgovina električne energije kroz pet visokonaponskih dalekovoda koji povezuju Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, kojima zajednički upravljaju i za njihovu raspoloživost odgovaraju operatori prenosnih sistema ovih država“, objasnio je Bičakčić.


U skladu sa evropskim tržišnim principima i regulativama, kako je kazao, Crnogorski elektroprenosni sistem (CGS) i Nezavisni operator sistema (NOS) u BiH sa operatorima sistema Jugoistočne Evrope dodjeljuju prava na korištenje prekograničnih prenosnih kapaciteta.


“Ova dodjela prava sprovodi se na zajedničkim aukcijama. Prekogranični prenosni sistemi Bosne i Hercegovine i Crne Gore u oba smjera su po 500 megavata (MW) što je jedan značajan resurs”, naglasio je Bičakčić.


Prema njegovim riječima, kako bi se poboljšala sigurnost kontrolnih područja, CGS i NOS BiH su potpisali sporazum o nabavci bilansnih rezervi, koje bi unaprijedile tehničke mogućnosti i optimizovale troškove.


Predsjednik Srpskog nacionalog komiteta (SRB KO) CIGRE, Gojko Dotlić istakao je da se najviše očekuje od stručnjaka u radnim grupama regionalne CIGRE, koji, kako je pojasnio, treba da daju smjernice za tehnička rješenja na projektima regionalnog tipa.


Predstavnik kompanije TERNA, Pietro Antonelli, kazao je da će veza podvodnim kablom između Italije i Crne Gore podstaći druge investicije u oblasti prenosa električne energije između Balkana i zemalja Zapadne Evrope.


Dobitnik priznanja za životno djelo, Dragomir Jelovac, reako je da onaj ko dugo živi može da očekuje da dobije bolesti koje ranije nije imao, napominjući, da je njegov primjer izuzetak.


„Ovo priznanje je dokaz da svako pravilo ima izuzetak. Ja se stvarno zahvaljujem na priznanju koje sam dobio prvi put od kada radim“, poručio je Jelovac.