Zaključci sa okruglog stola

Zaključci sa okruglog stola

Tema br.1 | Elektroprivredne kompanije na deregulisanom tržištu telekomunikacija sa osvrtom na Crnu Goru

Data je puna podrška realizaciji projekta ugradnje OPGW u prenosnoj mreži EES CG. Izraženo je žaljenje što projekat nije ranije realizovan. Prioritet je pokrivanje kompletnog EES CG i korišćenje TK sistema Prenos a.d. za povezivanje i servisiranje potreba  unutar EES CG i sa EES iz okruženja (interkonektivni vodovi).
O konceptu pripreme za izlazak na tržište telekomunikacija, otvorena je dilema o vrsti servisa, kada i sa kojim uslugama početi, o čemu se očekuje analiza investitora i konsultanata.

 

Tema br.2 | Revitalizacija proizvodnih objekata u EES-u Crne Gore

Rezultati revitalizacije u HE Perućica su već vidni i omogućiće povećane snage sa kojom elektrana radi i proizvedene energije. Zavšetak svih poslova će dati i konačan rezultat. Podržana je ugradnja osmog agregata.
U HE Piva ohrabruju rezultati mjerenja na generatorima i blok transformatirima u smislu mogućnosti povećanja snage. Ostaje pitanje za koliko i za koji radni vijek. Kompletiranje rezultata će omogućiti donošenje konačne odluke o mjestu i vrsti zahvata. Bagerovanje korita će rezultirati povećanjem proizvodnje. Konačno se očekuje povećanje snage i proizvedene energije.
U TE Pljevlja poslovi koji su u toku rezultiraće povećanjem snage, proizvedene energije i dovođenje sadržaja emisije prašine iz dimnih gasova na nivo koji zadovoljava propisane standarde.

 

Tema br.3 | Podmorski jednosmjerni kabl između Crne Gore i Italije

S razlogom je pobudila najviše interesovanja. Tehnička rješenja su standardna tako da o njima nije bilo veće polemike. Pitanja koja su otvorena i o kojima investitori treba da povedu računa su:

1) obezbjeđenje energije za smjer Crna Gora-Italija imajući u vidu postojeći bilans u Crnoj Gori i okruženju.
2) na koje se nove izvore računa i koji su potrebni zahvati na prenosnoj mreži da bi se omogućio njihov plasman za potrebe kabla.
3) zauzimanje prostora u Crnoj Gori za potrebe TS, konvertorskog postrojenja i novih DV 400kV, posebno u oblastima nacionalnih parkova i morskog dobra.
4) potreba aktuelizacije Prostornog plana Crne Gore i Strategije razvoja energetike, odnosno Akcionog plana Crne Gore zbog uticaja koji ovaj projekat ima na njih.

Realizacija projekta nesumnjivo dovodi EES Crne Gore na poziciju vrlo važnog čvorišta za plasman i razmjenu el. energije i mora se posmatrati na nivou projekta od regionalnog, a ne samo nacionalnog značaja.